Afdrukken

Koop geen verdacht imitatiebont en bezorg de handel een strop!

U koopt natuurlijk geen écht bont, maar misschien wel imitatiebont. Maar: is het wel imitatiebont? Want wat 'imitatiebont' wordt genoemd kan wel degelijk honden- of kattenbont zijn. Dat is namelijk goedkoper. Door het bedrieglijke label wordt u op het verkeerde been gezet en werkt u nietsvermoedend indirect mee aan het in stand houden van deze handel. En daarmee ook aan het dierenleed in Azië.

Hoe weet u of u met verdacht imitatiebont te maken hebt?

Kijk eerst of het artikel:

Als er een label is, controleer dan de herkomst van het artikel. Komt het uit een Aziatisch land zoals China, Zuid Korea, Thailand, Vietnam, Cambodja, de Filippijnen en delen van Indonesië, test het artikel dan op echtheid met de bont- of vuurtest. Ook wanneer het artikel niet gelabeld is en de verkoper u geen informatie kan verstrekken over de herkomst kunt u deze test uitvoeren.Helaas geeft de bont-of vuurtest geen 100% uitsluitsel meer.

Hoe kunt u de bont- of vuurtest uitvoeren?

Trek een paar haartjes uit het imitatie-(?)bont en neem ze mee naar buiten. Steek de haartjes aan met een lucifer of aansteker. Ruiken de haartjes naar verschoeid haar dan weet u dat u met echt bont te maken heeft.Ruiken de haartjes naar plastic en komen aan de topjes van de haartjes harde bolletjes dan kan het imitatiebont zijn,maar het kan ook echt bont zijn! Want door de sterke chemische behandeling van o.a Polymeren en Teflon kan echt bont bij verbranding ruiken naar plastic,net als bij imitatiebont !Ook wordt het bont geschoren, gekleurd of gebleekt, zodat het eruit ziet en aanvoelt als imitatiebont. Of er sprake is van honden- of kattenbont is alleen vast te stellen met de SIAM- methode

Let op:vroeger kon u bont herkennen omdat de onderhuid altijd van leer was. Tegenwoordig wordt het bont ook op stof of op gaas gemaakt, zodat u als consument denkt dat u met imitatiebont te maken heeft. Het beste is om geen imitatiebont meer te kopen!

In welke artikelen kan honden- of kattenbont zijn verwerkt?

Welke honden- en kattenrassen zijn het meest geliefd voor hun vacht?